UNİKOP 9.Ulusal KOP Bölgesel Kalkınma Sempozyumu KTÜN’de Düzenlendi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve KOP Bölgesel Üniversiteler Birliği (UNİKOP) tarafından düzenlenen 9. Ulusal KOP Bölgesel Kalkınma Sempozyumu Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) ev sahipliğinde başladı.

 

Konya Teknik Üniversitesi Konferans Salonunda gerçekleşen Sempozyuma, Konya Milletvekilleri Ahmet Sorgun, Orhan Erdem, KTÜN Rektörü ve UNİKOP dönem başkanı Prof. Dr. Osman Nuri Çelik, KOP İdaresi Başkan Vekili Murat Karakoyunlu  ile UNİKOP Üyesi Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Aksaray Üniversitesi, Kapadokya Üniversitesi, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi, Kırıkkale Üniversitesi, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, KTO Karatay Üniversitesi, Niğde Ömer Halis Demir Üniversitesi, Yozgat Bozok Üniversitesi temsilcileri, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı yetkilileri ile KTÜN akademik ve idari personeli katıldı.

 

KOP Bölgesi üniversiteleri arasında eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve toplumsal hizmet gibi alanlarda, üniversite-sanayi etkileşimini ve üniversite-şehir bütünleşmesini ileri düzeye taşımak ve ülkemizin gelecek vizyonuna ve kalkınma çabalarına katkı sağlamak amacıyla başkanlığı devralarak çalışmalarını yürüten Konya Teknik Üniversitesi, 24-26 Ekim tarihleri arasında 3 gün sürecek olan sempozyumda 3 farklı ülke Türkiye, Azerbaycan, Endenozya’dan farklı alanlarda yapılan başvurular ile toplam 75 adet bildiriyi sunum için kabul etti. Sempozyum konuları ise, KOP bölgesinin öncelikleri de dikkate alınarak; Tarım, alternatif ve yenilenebilir enerji kaynakları, küresel güvenlik, bilişim teknolojileri ve siber güvenlik, kimyasal, biyolojik, radyolojik, nükleer tehditler, turizm ve sosyo ekonomik bölgesel kalkınma olarak belirlendi.

 

Törende konuşan KTÜN Rektörü Prof. Dr. Osman Nuri Çelik yaptığı konuşmada, Ulusal KOP Bölgesel Kalkınma Sempozyumuna katılan tüm davetlileri KTÜN’de  ağırlamaktan mutluluk duyduğunu belirterek,UNİKOP birlikteliği ile üye üniversiteler arasında ortak çalışma kültürü ve paylaşımı başta olmak üzere, bilimsel işbirlikleri, personel kaynaşma toplantıları ve eğitimlerle pek çok konuda birlikte hareket etme kültürü ve farkındalığı oluşturulmuştur. Kurulduğu günden bu yana UNİKOP dönem başkanlığını yürütmüş olan üniversitelere katkılarından dolayı teşekkür ederim. Bizler de Konya Teknik Üniversitesi olarak, dönem başkanlığımız süresince sizlerin destekleriyle birliğimize katkı sağlamaya çalıştık ve çalışmaya da devam edeceğiz” dedi. Rektör Çelik,  sempozyumda emeği geçen düzenleme kuruluna, bildirileri değerlendiren hakemlere, bildiri sahiplerine ve emeği geçenlere teşekkür ederek sempozyumun ve bildirilerin hem KOP bölgesine hem ülkemize fayda getirmesini temenni etti.

 

SEMPOZYUMLARDA ELDE EDİLEN SONUÇLAR, UNİKOP’UN VİZYON VE MİSYONUNA ÖNEMLİ KATKILAR SAĞLAYACAK

 

KOP Başkan Vekili Murat Karakoyunlu yaptığı konuşmada, “2022 yılı itibariyle KOP Bölgesi Üniversiteler Birliğimiz olan UNİKOP 10 yaşına girmiştir. 10 yıllık bu çatı; birlikte çalışma kültürünün ne kadar önemli olduğunu kanıtlamış, sürdürülebilirliğin sağlanmasının en net göstergesi olmuştur. Bölgesel kalkınma sempozyumları; Sektörel olarak Konya Ovasının önceliklerinin ele alındığı ve araştırıldığı çalışmaları kapsamaktadır. Bu sempozyumlar ile elde edilen sonuçların, Başkanlığımızın da vizyon ve misyonuna önemli katkılar sağlayacağı, Bölgemizin kalkınma sürecindeki hedeflerine ışık tutacağı kanaatindeyim. Sempozyuma sunulan bildiriler ile akademik camiamızın gözlemlediği, araştırdığı, geliştirdiği, tespit ettiği ve sonuçlandırdığı bu çalışmalar, ilgili literatürde yerini alarak bir sonraki çalışmalar için kaynak niteliği oluşturacaktır. Bu sebeple düzenlenen 9. KOP Bölgesel Kalkınma Sempozyumu’na bildiri sunarak katkılarını esirgemeyen bildiri sahiplerine sizlerin huzurunda teşekkür ediyorum. Dönem başkanlığında aktif ve verimli bir dönem geçiren ve düzenlenen bu sempozyumla Dönem Başkanlığını taçlandıran başta rektörümüz olmak üzere Konya Teknik Üniversitesi’ne, UNİKOP Ekibine teşekkürlerimi iletiyorum.” dedi.

 

Konya Milletvekili Ahmet Sorgun ise yaptığı konuşmada, “UNİKOP birliğinin 13 Üniversite ile taşıdığı akademik gücü düşününce heyecanlanmamak elde değil. Bir araya gelen bu ortak gücün KOP için faydalarının yanında bu 13 üniversitenin birikimini ve tecrübelerini birbirleri ile paylaşarak başka alanlarda da göstermesi bölgemize, gelişme ve kalkınma anlamında destek sağlayacak. Yapılan çalışmalar sadece teknik, ekonomik olarak değil sosyal alanlarda da kalkınmaya olanak veriyor. Anadolu’nun mayası olan Konya ve çevre illerimizin gelişimine destek veren bu birliğin her alanda, her zaman için güçlü tutulması gerektiğine inanıyorum. Bu vesile ile bu gün gerçekleştirdiğimiz bu sempozyumun verimli geçmesini temenni ediyor katkı sağlayanlara teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

 

26 Ekim tarihine kadar devam edecek gün sürecek olan UNİKOP 9.Ulusal KOP Bölgesel Kalkınma Sempozyumu açılış töreninin ardından bildiri sunumları 3 gün boyunca devam edecek.